Leesboeken voor de jeugd


Sanne

Er is een 8-delige serie jeugdboeken waarin turnen aan bod komt. De boeken gaan over Sanne, een meisje dat gek is op turnen.
 

Sanne turnt zich naar de top
In het eerste deel lezen we dat zij met haar beste vriendin Marieke een paar keer per week traint in de selectiegroep. Haar ouders vragen zich af of ze niet te veel turnt, maar Sanne wil niets liever. Volgens haar turnjuf is er een mooie toekomst voor haar weggelegd. Daar is niet iedereen even blij mee: Bianca is eigenlijk stikjaloers en Jordi vindt het jammer dat zijn buurmeisje steeds minder tijd voor hem heeft.
Ondertussen maakt iedereen zich op voor de grote demonstratie. Maar dan gebeurt er een ongelukje in de turnzaal…
 

Sanne gaat voor goud
Sanne gaat voor goud is het tweede verhaal in de serie over Sanne, een meisje met een buitengewoon talent voor turnen.
Sanne en Marieke zijn vriendinnen en ze houden allebei erg van turnen. Na schooltijd brengen ze veel tijd in de turnzaal door, zeker nu er een grote wedstrijd voor de deur staat. Helaas zijn de turntoestellen van hun vereniging oud en nodig aan vervanging toe.

Na hun protestmars van vorig seizoen heeft de gemeente beloofd voor nieuwe toestellen te zorgen. Maar om de Pegases, één van de mooiste en nieuwste toestellen, aan te schaffen, is geen geld. Met haar vriendinnen en Jordi, op wie ze stiekem verliefd is, organiseert Sanne een braderie. De opbrengst is voor de aankoop van het prachtige toestel. Maar alles loopt anders dan verwacht...

Sanne steelt de show
Sanne steelt de show is het derde boek. Sanne bezoekt met haar turnvriendinnen Patty en Jennifer het jaarlijkse gymgala. Haar beste vriendin Marieke voelt zich buitengesloten, want zij is niet meegevraagd. Tot Sannes verdriet laat Marieke dit duidelijk merken.

Ook Jordi bezorgt haar slapeloze nachten. Ze is al een tijdje verliefd op hem, maar is hij ook op haar? Nu ze steeds meer in de turnzaal te vinden is, heeft ze minder tijd om leuke dingen met hem te doen. Waarom is hij de laatste tijd zoveel samen met Evelien?

Sanne stort zich intussen met haar vriendinnen op de organisatie van een jubileumfeest. Hun turnjuf is 25 jaar bij de vereniging en dat willen ze vieren! Maar wie had gedacht dat een cadeau uitzoeken voor zoveel problemen zou zorgen?

Sanne op zomerkamp
Sanne gaat voor het eerst naar een zomerkamp. Hartstikke spannend! Maar wat een onbezorgde week had moeten worden, draait uit op een angstige belevenis. Samen met Marieke, Patty en Jennifer mag Sanne op zomerkamp. In de bossen van Vierdalen slapen ze in tenten (kletsen en keten natuurlijk!), doen allerlei spelletjes en bezoeken een prachtige turnzaal.

Maar de vrolijke sfeer wordt ruw verstoord als blijkt dat er 's nachts ongewenste bezoekers rondsluipen. Op het kampterrein worden prullenbakken leeggekiept, kranen opengedraaid en tenten beklad.
Sanne en haar vriendinnen trekken zich daar weinig van aan. Marieke is hevig verliefd en ook Sanne vindt één van de jongens superleuk. Maar dan slaan de nachtelijke bezoekers opnieuw toe. Vanaf dat moment is er nog maar één vraag die iedereen bezighoudt: wie heeft het op hun kamp gemunt?

Sanne in de selectie
Het nieuwe schooljaar wordt spannend! Vanaf nu woont Sanne doordeweeks in een gastgezin om met de selectiegroep van meneer Verkerk te kunnen trainen. Haar gastouders zijn gelukkig erg aardig en Sanne traint zo veel, dat ze in het begin helemaal geen tijd heeft om aan thuis te denken. De nieuwe trainer, andere meisjes en een nieuwe school houden haar bezig. Maar hoe langer Sanne van huis is, hoe meer ze haar ouders, haar vriendinnen en haar vriend Jordi gaat missen. Wanneer ze ruzie krijgt met de dochter van haar gastouders pakt Sanne haar koffers.

 


De schrijfster Paula van Manen (1968) werkt als onderwijskundige op een school en geeft in haar vrije tijd turnles aan kinderen.
Uitgeverij: De Fontein