Nationaal Turn Systeem (NTS)


Vanaf het seizoen 2005-2006 wordt er binnen de turnsport bij de dames gewerkt met het wedstrijdsysteem NTS (Nationaal Turn Systeem).

Het NTS kent 17 niveaus, waarbij niveau 17 het laagste en niveau 1 het hoogste niveau is; dat is het niveau waarin internationale turnsters uit zullen komen (de topsport).
De selectieturnster van G.V. Sparta Ermelo komen momenteel uit in 12 verschillende niveaus.

Als een meisje aan (KNGU) wedstrijden deelneemt, zal zij dat natuurlijk doen in het niveau waarin ze ook getraind heeft. Als zij zich in dat niveau goed kan handhaven dan kan het zijn dat zij het daarop volgende jaar een stapje hoger mag. Dit is afhankelijk van het aantal punten dat het meisje op wedstrijd haalt. Het kan ook zo zijn dat er zo minimaal gescoord wordt dat er juist een niveau lager geturnd zal gaan worden het jaar erop. Maar grotendeels gaan de meisjes juist een stapje omhoog, want daar wordt natuurlijk hard voor getraind. De vooruitgang is er natuurlijk niet alleen bij de meisjes die aan wedstrijden deelnemen, ook meisjes die recreatief sporten kunnen in niveau omhoog gaan. Dit is natuurlijk evenals bij wedstrijdsporters afhankelijk van hun vooruitgang en inzet bij trainingen.

Het fijne van het NTS is dat de stapjes tussen de niveaus redelijk "klein" gehouden zijn, waardoor een turnster in een volgend niveau niet ineens heel veel nieuwe dingen hoeft te leren en het zal voor de meeste meisjes dan ook haalbaar zijn om een niveau hoger te gaan turnen.

Het is wel zo dat de stappen tussen de diverse niveaus groter worden naarmate het niveau hoger wordt. Van meisjes die bijvoorbeeld later uit gaan komen in niveau 3 of 4 mag verwacht worden dat zij over de nodige ervaring beschikken om zo'n stap te nemen. Dit zijn tenslotte zulke hoge niveaus die lang niet voor iedereen haalbaar zijn.

Op (KNGU) wedstrijden zal tegen meisjes geturnd gaan worden die in hetzelfde niveau en dezelfde leeftijdscategorie zitten. Een meisje van 8 jaar zal dus niet tegen een meisje van 12 jaar moeten turnen, maar alleen tegen leeftijdsgenootjes. Binnen het NTS kennen we 7 leeftijdsniveaus voor de (KNGU) wedstrijdsport, welke afhankelijk zijn van het geboortejaar van de turnster.

Deze niveaus zijn als volgt:
 

Geboren in 

Dan ben je

2006 Pré-Pré-instap

2005

Pré-Instap

2004

Instap

2003

Pupil 1

2002

Pupil 2

2001/2000

Jeugd

1999/1998

Junior

1997 e.o. Senior